Wanneer kindercoaching

Een gelukkig en blij kind, dat willen we allemaal als ouder. Gelukkig zijn de meeste kinderen in Nederland ook zeer tevreden (of gelukkig). Dit blijkt uit onderzoeken van bijvoorbeeld Unicef en de WHO. 

Toch komt het ook voor dat het even niet helemaal gaat zoals we zouden willen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, om maar wat voorbeelden te noemen: thuis loopt het even niet lekker, je kind wordt niet gezien op school, je kind is onzeker. Er kunnen ook andere redenen zijn waardoor je kind niet lekker in zijn vel zit of zelfs vastloopt in de ontwikkeling. De meeste ouders proberen eerst zelf hun kind op weg te helpen en vaak lukt dit prima. Als ouder ken je je kind immers het best. 

In enkele gevallen lukt het niet en zoek je hulp. Welke hulp, dat is soms nog wel eens lastig. Er zijn kindercoaches, (school)maatschappelijk werkers, opvoedbureaus, jeugdzorginstellingen, kinderpsychologen en ga zo maar door. Waar kies je nu voor? Het allerbelangrijkste is dat het goed voelt, want als dit niet het geval is dan zal de hulp niet helpen.

Je gaat naar een kindercoach als je inschat dat je kind baat heeft bij een kortdurende, praktische en laagdrempelige begeleiding. Er is geen verwijzing nodig. Iedere kindercoach heeft een eigen specialisatie. Het is dus fijn om eerst te informeren of je op het goede adres bent en of de praktijk bij jouw kind en gezin past.

Daarnaast is er ook (school)maatschappelijk werk. Ook dit is een kortdurende, praktische en laagdrempelige begeleiding. Toch vinden ouders het soms toch lastiger om hier aan te kloppen met hun vragen, omdat het als ‘zwaardere’ hulpverlening klinkt. Ik heb de opleiding maatschappelijk werk gevolgd en tijdens mijn werk was ik vaak ook coachend bezig. Als kindercoach maak je echter meer gebruik van creatieve en spel oefeningen in de begeleiding van kinderen.

Dan zijn er nog Jeugdzorg instellingen, kinderpsychologen (waaronder ook vrijgevestigd) en therapeuten. Wanneer de problemen van je kind zo aanwezig zijn dat de hele ontwikkeling stagneert is het verstandig om een beroep te doen op deze hulpverleners.

Dus wanneer je praktische (opvoed)vragen hebt, of je kind heeft tijdelijk een steun in de rug nodig waarbij vaardigheden geleerd worden waardoor je kind zelf leert verder groeien, kun je contact opnemen met een kindercoach.

Ik heb ervoor gekozen om een persoonlijk kennismakingsgesprek aan te bieden. Niet via de telefoon of e-mail. Alleen wanneer je elkaar ziet en hoort kun je ervaren of de coach bij je past. Want zoals ik eerder al aangaf, laagdrempelige hulpverlening werkt alleen wanneer er een klik is tussen beiden.

Interessante of leuke blog? Delen mag!
fb-share-icon